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Frequently Asked Questions (FAQs) 

(Version: 14 Sep 2015) 

Q1: What type of devices would be acceptable for back-up monitoring? For example, will they have to be 

certified by The National Institute of Standards and Technology (NIST)? 

A1: The guidelines do not specify the exact type of device to be used for back-up temperature monitoring to allow 

as much flexibility as possible for the clinical research site to satisfy the requirement.  Provided the back-up 

device is independent and separate from the primary, continuous monitoring and recording device and uses a 

calibrated thermometer with a Certificate of Traceability and Calibration Testing (also known as Report of 

Calibration) that is traceable to a NIST standard, any device will be sufficient.  An example of a 

minimum/maximum thermometer was provided, but a more or less sophisticated device would also be 

acceptable, so long as the aforementioned criteria are able to be fulfilled with the selected device.  We will 

clarify this requirement in the next version of the guidelines. 

 

Q2: When manually recording the back-up temperature monitoring device reading(s), must we also record the 

min/max reading? 

A2: Yes.  In addition to manually recording the daily temperature readings from the back-up temperature 

monitoring device, the min/max temperatures from the device since the last reading should also be 

documented at that time, as well.  We will clarify this requirement in the next version of the guidelines. 

 

Q3: Do we need continuous temperature monitoring devices and alarm systems for monitoring room 

temperature? 

A3: The guidelines state that temperature logs must be maintained for areas of study product storage (e.g., chart 

recorders). Continuous temperature monitoring and recording devices are required and must provide real-time 

and min/max temperature information for the designated study product storage area in which the system is 

installed.  In addition, all study product storage areas and equipment must have an alarm system to notify 

authorized personnel, 24 hours a day, 7 days a week, 365 days a year, of any temperature deviation/excursion 

from the acceptable temperature range, so that the Research Pharmacist may take immediate action, to 

prevent loss of study product.  Our expectation is that all study product storage areas, including room 

temperature, should be temperature and alarm-system monitored based on the guidelines.  If the clinical site 

believes that any of the DMID guidelines outlined in this document cannot be met, the protocol team must 

discuss with DMID PST to determine how best to proceed.    

 

Q4: Per Section 4.2, “DMID uses the temperature ranges in whole numbers as specified in the USP (see Glossary 

of Terms for USP Storage Conditions Definitions). As such, any temperature recording requiring the DMID PST 

assessment will be rounded to the nearest whole number.” It is not clear from the description above where 

the cutoff is for “nearest”, for example, would 19.5 be interpreted as 19 or 20?  So a product that should be 

stored at 2-8C could go to 1.6C and not be a deviation because it is rounded up to?   

A4: The USP uses the following guidance for rounding rules: 

USP General Notices chapter, Section 7.20 Rounding Rules- 
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When rounding is required, consider only one digit in the decimal place to the right of the last place in the limit 

expression. If this digit is smaller than 5, it is eliminated and the preceding digit is unchanged. If this digit is 

equal to or greater than 5, it is eliminated and the preceding digit is increased by 1.    

Based on this rule, for the “19.5” example, since the number in the tenth place is “5”, it is eliminated and the 

preceding digit increased by 1.  So, “19.5” would be rounded to “20”. For the “1.6” example, since the number 

in the tenth place is “6”, it is eliminated and the preceding digit is increased by 1.  So, “1.6” would be rounded 

to “2”.   

We will include this guidance from the aforementioned rule in the next version of the guidelines. 

 

Q5: Does every study require a prescription or medication prescribing order?  We need clarification since we 

currently aren’t using prescriptions.  If prescriptions are mandatory, will the randomization information 

(printout) suffice? 

A5: A study protocol may or may not specifically require a prescription or medication prescribing order in order to 

dispense study product, but there should be some mechanism to inform the Research Pharmacist of the study 

treatment the participant has been assigned, authorization to dispense or prepare the study product, and a 

mechanism to verify that the prescriber is authorized to prescribe that treatment (e.g. randomization list, 

treatment assignment list, etc). 

 

Q6: Per Section 6.2.2, where a study product requires only a single level or one step of non-compounding 

manipulation, an authorized health care practitioner may be called upon to prepare study product 

immediately prior to administration to a subject.  This section also states that the Research Pharmacist must 

first label and dispense the study product to the authorized health care practitioner.  Are there any 

circumstances where a nurse or certified person could dispense the medication?  

A6: For the purposes and scope of the guidelines, only the Research Pharmacist should dispense study product.  

The term “dispense” generally means to deliver a controlled substance to an ultimate user or research subject 

by, or pursuant to the lawful order of, a practitioner and may include preparing, packaging, compounding or 

labeling of that controlled substance.  We recognize that the described process may not reflect the procedures 

in place for all sites that may require the use of this scenario and certain circumstances may need to be 

discussed in advance with the protocol team.  As a result, this section will be revised accordingly in the next 

version of the guidelines.  However, it is the responsibility of the PI to ensure all local jurisdiction and state rules 

or regulations comply with the procedures performed at the clinical site, including dispensing and labeling 

requirements.  In addition, as per the guidelines, the Research Pharmacist must provide detailed instructions 

and training for study product preparation to the authorized health care practitioner and documentation of this 

training should be maintained in the site pharmacy.   

 

 

 


